donderdag 6 februari 2014

Balansverslag

 Balansverslag


Naar aanleiding van alle boeken die ik gelezen heb voor mijn leeslijst heb ik dit balansverslag geschreven. Hierin blik ik terug op alle boeken die ik de afgelopen drie jaar gelezen heb

11)    Welke literaire boeken spraken je bijzonder aan en waarom?

Er waren meerdere boeken die mij erg aangesproken hebben, maar zonder twijfel kan ik zeggen dat het boek ‘Een Schitterend Gebrek’ van Arthur Japin. Dit vind ik omdat de schrijver erg mooi heeft beschreven hoe de hoofdpersoon Lucia met al haar tegenslagen omgaat en de liefde tussen Lucia en Giacomo is ook erg mooi beschreven. Dit boek heeft van alle 13 dan ook het meeste indruk op mij gemaakt.

Daarnaast vond ik het boek dat ik als laatste gelezen heb, ‘De wetten’ van Connie Palmen ook erg goed. Dit boek heeft mij echt aan het denken gezet, in dit boek staat de vraag ‘wat is het nut van het leven/wat is de betekenis het leven?’ centraal. De hoofdpersoon Marie gaat hiernaar dan ook op zoek. Door middel van de 7 mannen die ze spreekt, geeft ze daar steeds meer een antwoord op. Dit boek heeft dingen genoemd waar ik zelf niet eens over na gedacht zou hebben. Ook dit boek vond ik dus erg mooi.

2) Welke literatuurlessen zijn belangrijk voor je geweest? Om welke redenen? 

Voor mij springt niet een bepaalde literatuurles eruit omdat ze eigenlijk allemaal wel bijgedragen hebben aan mijn kennis over de Nederlandse literatuur. Door deze lessen heb ik veel meer geleerd dan ik zelf wist, en eigenlijk vond ik het best wel interessant. Hierdoor ben ook de literaire boeken die ik gelezen heb beter gaan begrijpen. Vooral in  de lessen over de middeleeuwse literatuur werden erg veel dingen besproken waar ik nog nooit van gehoord had. Daarnaast heb ik ook veel geleerd over stromingen in boeken, deze stromingen zou ik zonder de literatuurlessen nooit gekend hebben. Het komt er dus op neer dat eigenlijk elke les wel belangrijk is geweest voor mijn kennis over literatuur.

3) Welke ervaring(en) met literatuur hebben absoluut weestand opgeroepen? Hoe verklaar je die weerstand? Wanneer je bijvoorbeeld iets saai vond, kwam dat volgens jou door een gebrek aan kwaliteit van de schrijver of door jouw manier van lezen?

Deze vraag is wat lastiger dan de vraag over welk boek mij het meest aansprak. Ik heb hier dan ook wat langer over na moeten denken, maar het boek dat uiteindelijk het meeste weerstand bij mij heeft opgeroepen is Max Havelaar van Multatuli. Het is dan ook zeker geen gebrek van de kwaliteit van de schrijver dat de weerstand oproept. Het is dan ook niet voor niets een van de grootste en beste literaire werken uit de Nederlandse geschiedenis. Het zal dan ook door velen anderen als beste boek bekroond worden, maar het sprak mij niet erg aan. Doordat het boek veel oud taalgebruik bevat, en daarnaast ook erg gedetailleerd beschreven is vond ik het erg lastig om er doorheen te komen. Ook staan er veel begrippen in het boek die je achterin dan weer op moest zoeken, waardoor ik snel afgeleid was. Maar voor dit boek geldt denk ik ook dat wanneer je er goed voor gaat zitten, het zeker een mooi boek kan zijn.

4) Ben je in de loop van de tijd dat je met literatuur bezig was er anders naar gaan kijken? Probeer die ontwikkeling bij jezelf vast te stellen. Geef voorbeelden van wat je nu beter kunt. Kijk voordat je je antwoord formuleert nog eens terug naar je leesautobiografie.

Ja ik ben zeker anders naar literatuur gaan kijken. Aan het begin van de 4e klas schatte ik mijzelf op niveau 2 of 3 en nu in de 6e klas heb ik zelfs zonder moeite boeken uit leesniveau 5 gelezen. Helaas heb ik geen boek uit niveau 6 kunnen lezen, maar dat ga ik zeker ook nog proberen omdat ik denk dat ik ook boeken uit deze leescategorie kan begrijpen. Ik ben dus erg vooruit gegaan.

5) Loop je blog nog eens door en stel vast waarmee je uiteindelijk al dan niet tevreden kunt zijn, waar het gaat om je aanpak bij het werkproces en je studievaardigheden. Geef voorbeelden. Met welke werkvormen kon je goed uit de voeten, met welke niet? Waarom

Ik ben tevreden op mijn blog, nu ik mijn mondeling schoolexamen aan het voorbereiden ben heb ik dan ook veel aan mijn blog gehad. Ik heb veel duidelijke verslagen geschreven, die door reacties van anderen nog veel beter zijn geworden. Dit vond ik erg handig in het begin, hierdoor zijn mijn verslagen dan ook beter geworden. Wel had ik misschien wat meer verschillende vormen van verslagen kunnen schrijven, maar dat is achteraf. Over het algemeen ben ik best wel tevreden op mijn blog.

6) Welke plaats denk je dat de literatuur in het vervolg van je leven te kunnen geven?

Ik denk dat ik ook in mijn verdere leven nog literatuur ga lezen, ik heb gemerkt dat ik hierdoor toch een stukje meer van de wereld begrijp. En ik kan hierdoor ook over bepaalde dingen beter meepraten. Daarnaast heb ik door Nederlands ook ingezien dat boeken echt heel mooi kunnen zijn, en ook een betekenis mee kunnen geven waar je later nog wat aan hebt. Een voorbeeld hiervan is  De wetten van Connie Palmen. Dit boek heeft me doen na denken over dingen waar ik eerst nooit over gedacht zou hebben.

7) Welk advies heb je voor je literatuurdocenten?

Veel advies heb ik niet voor mijn literatuurdocenten, ik vind dat ze het allemaal erg goed gedaan hebben. Hierdoor ben ik echt gaan inzien dat literatuur ook leuk kan zijn.
De tip die ik nog graag wil meegeven is om leerlingen vaker een boek te laten lezen in de vorm van groepen, en hier dan over te praten. Dit vond ik zelf erg leuk, maar ook was het  leerzaam. Dit vind ik omdat iedereen iets anders over een boek denkt en je zo ook eens de mening van anderen hoort. Ik hoop dat de klassen na ons dit ook kunnen gaan doen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten