vrijdag 27 april 2012

Verwerkingsopdracht 2


Verwerkingsopdracht 2

Literatuur opdracht 2

Zowel de schilder en het meisje van Margriet de Moor als Een schitterend gebrek van Arthur Japin zijn historische romans. De moor koos voor haar roman voor een auctoriale vertelinstantie, Japin koos voor een ik-vertelinstantie. Welke vertelinstantie heeft jouw voorkeur?
Schrijf een beschouwing van ongeveer 250 woorden waarin je de romans van De moor en Japin wat betreft gekozen vertelinstantie met elkaar vergelijkt en jouw voorkeur beargumenteerd naar voren laat komen.

Bij de ik-vertelinstantie, zoals in het boek Een schitterend gebrek van Arthur Japin, kan je alleen de gedachten lezen van de hoofdpersoon. De hoofdpersoon is ook de ik –verteller, je komt dus uitgebreid de gedachten van de hoofdpersoon te weten. In een boek met een auctoriale vertelinstantie zoals De schilder en het meisje van Margriet de Moor kom je door de verteller gedachten van meerdere mensen te weten, alleen lang niet zo uitgebreid als bij de ik-vertelinstantie. Dit zie je ook terug in beide teksten. Ik vind ook dat je bij een verhaal met de ik-vertelinstantie je beter kunt inleven in het verhaal, dat komt omdat je hetzelfde ziet als de hoofdpersoon. Hierdoor kan je de gedachten van de hoofdpersoon beter begrijpen. Bij de auctoriale vertelinstantie wordt meer over algemene dingen verteld, je kan je wel inleven maar moeilijker omdat je het vanuit een ander perspectief ziet dan de hoofdpersoon. Dat had ik ook bij het lezen van de fragmenten van beide boeken, bij Een schitterend gebrek kon ik me sneller en meer inleven, dan bij De schilder en het meisje. Maar bij een auctoriale vertelinstantie krijg je meer andere informatie, dus niet alleen maar informatie van de hoofdpersoon. Bij een auctoriale vertelinstantie wordt er ook gesproken over de gedachten van de andere personages in het boek, omdat de verteller zelf buiten het verhaal staat. Het is dus geen personage in het boek zoals bij de ik- vertelinstantie. Dat maakt het betrouwbaarder. Maar over het algemeen gaat mijn voorkeur toch naar de ik-vertelinstantie. Dat komt doordat ik me dan beter kan inleven in het verhaal, dat maakt het voor mij leuker om te lezen.
                                                                  
                                                                                                   Marsha Killian 4c

2 opmerkingen:

  1. Een goed beargumenteert stuk heb je geschreven. Ik was zelf altijd meer in voor de auctoriale vertel instantie omdat je bij de ik-vertel eigenlijk vooral eigenschappen van de hoofdpersoon komt te weten. Zoals je hier jouw belevingen van de verhalen omschrijft, snap ik jouw punt beter en geef ik je ook eigenlijk gelijk. Dus in dat opzicht heb je je argumenten goed kunnen verwoorden. Goed gedaan. Groetjes irthe

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Marsha,

    Ik ben het niet eens met Irthe, mijn voorkeur gaat wel uit naar een auctoriale vertelinstantie. Maar ieder heeft zijn eigen smaak toch? Toch vind ik je argumenten duidelijk, en ik snap dat je je makkelijker in kan leven in een verhaal met de ik-vertelinstantie.
    Al met al een goed uitgevoerde opdracht! Niks op aan te merken!

    Groetjes Rutger

    BeantwoordenVerwijderen